Dragi prietene, hai sa vorbim ca intre femei despre ce inseamna exact faimoasa „candida”. Este nimic mai mult decat o ciuperca ce poate avea peste 150 de tipuri de specii. Asa cum stiti, acest fung poate afecta cavitatea bucala, tubul digestiv, vaginul si pielea. Specialitatea mea ma recomanda in aprofundarea discutiei pe tema candidozei vaginale.

Cum ne dam seama ca avem candida?

Poate observam o scurgere mai abundenta albicioasa, grunjoasa (secretia vaginala),  poate observam o mancarime deranjanta (prurit vulvar) sau poate observam o iritatie sau chiar arsura a mucoasei si tegumentului zonei genitale. Un alt simptom neplacut este usturimea sau durerea in timpul urinarii ( tulburari mictionale) dar si durerea la contactul sexual ( dispareunie).

De ce facem candida?

Unul dintre factorii pe care deseori nu ii consideram periculosi este reprezentat de lenjeria sintetica. Aceasta nu permite aerisirea corespunzatoare asa cum o face bumbacul. Pe termen lung acest tip de lenjerie poate provoca aparitia candidozei vaginale. Contrar opiniei frecvente, spalaturile vaginale prea dese pot duce la formarea candidei datorita modificarii PH-ului vaginului. Aceeasi modificare a PH-ului poate aparea in urma contactului sexual in exces sau a partenerilor multipli. Cea mai cunoscuta cauza ramane administrarea antibioticelor, contraceptivelor orale, citostaticelor, corticosteroizilor. Toate aceste tratamente pot modifica flora vaginului si astfel provoaca aparitia candidozei. Aceasta poate aparea si in paralel cu anumite boli cum ar fi: diabetul zaharat, leucemia, boli casectizante, anemii cronice feriprive. Cele mai predispuse la candida sunt gravidele.

Ce facem daca observam unul dintre simptomele de mai sus?

De cele mai multe ori cautam pe internet unde gasim forumuri cu diverse tratamente sugerate de femei care deja ne impartasesc aceste neplaceri. Frecvent ajungem sa citim articole intregi despre cum sa scapam de candida si ne apucam de tratament. Daca nu suntem ipohondre cu ocazia asta avem toate sansele sa devenim, mai ales datorita fluxului mare de informatii complet inutile pe care le regasim si spun asta pentru ca fiecare femeie este unica.

Va amintiti ca mai sus va spuneam ca exista peste 150 de tipuri de specii ale candidei? Ei bine ce facem daca observam unul dintre simptomele de mai sus?

Mergem la ginecolog, da doamnelor asta facem!

Primul pas este sa ne testeze secretia vaginala pe lama. In general aceasta analiza costa 15 lei, iar in urma acesteia vom afla exact un diagnostic. Urmatorul pas este sa primim un tratament special adaptat noua. Acest tratament spre deosebire de cel de pe internet este recomandat in urma unei discutii cu pacienta prin care ginecologul afla mai multe despre aceasta, cum ar fi alergiile la anumite medicamente, recurenta cu care apare aceasta boala, daca a afectat alte organe, daca sufera de alte boli si multe alte detalii. Abia dupa ce am avut aceasta discutie cu ginecologul vom primi un tratament corect adaptat pentru fiecare situatie in particular.

In final va recomand sa vizitati ginecologul cand va supara ceva si va stau la dispozitie pentru orice intrebari.