Dragi prietene, hai sa vorbim ca intre femei despre cele mai utilizate metode de contraceptie : anticonceptionalele orale. Le spunem metode de contraceptie pentru ca asta este caracteristica lor principala, insa stim cu toate ce beneficii ne pot aduce aceste pastile si in cazul unor afectiuni ginecologice.

Primul contact cu anticonceptionalele poate aparea la o varsta frageda a fetelor. Cu toate acestea nu este recomandata administrarea lor in primii doi – trei ani de la debutul menstruatiei pentru ca in aceasta perioada dereglarile menstruale sunt date de cicluri anovulatorii.

Cand este recomandata administrarea anticonceptionalelor?

In cazul adolescentelor aceste pastile pot remedia cu succes acneea, durerile ciclului menstrual ( dismenoree ), ciclurile abundente si neregulate, aparitia pilozitatii in exces in zone anormale ca de exemplu: buza superioara, barbia, abdomenul, pieptul ( hirsutism ). De asemenea adolescentelor care au istoric familial de cancer de ovar le este recomandat acest tip de tratament.

In cazul femeilor active sexual administrarea anticonceptionalelor poate evita o sarcina nedorita in 99% din cazuri. Modul de administrare pentru o protectie cat mai mare este de o pastila pe zi la aceeasi ora din prima zi de menstruatie. In cazul in care se omite administrarea unei pastile intr-o zi protectia nu mai este asigurarata pentru urmatoarele 24 de ore si astfel se recomanda folosirea unei alte metode de contraceptie. Atunci cand ne amintim ca am omis sa luam pastila in ziua anterioara deseori consideram oportun sa luam in urmatoarea zi doua sau mai multe pastile pentru a fi la zi cu administrarea acestora. Practica aceasta este eronata si complet nefolositoare ca si metoda de contraceptie. Pastilele pe care am uitat sa le luam la timpul lor le aruncam si mergem mai departe cu ziua corespunzatoare.

Anual se recomanda pauze in administrarea anticonceptionalelor pentru ca la fel ca si orice alt medicament acestea vin la pachet si cu reactii adverse. Exista cazuri de administrare continua pe o perioada de mai multi ani care produc amenoreea secundara ( lipsa menstruatiei ), perturbarea functiei ficatului, stari de greata, dureri de cap, modificarea libidoului, infarct miocardic, accident vascular cerebral, tensiune la nivelul sanilor iar in cazuri cu factori favorizanti poate ajunge si la cancer de san.

Cand nu este recomandata administrarea anticonceptionalelor?

In primul rand  nu este recomandata in sarcina intrucat acestea pot avea repercursiuni asupra fatului. Persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer sau alte boli la nivelul  sanului sau al endometrului le este interzisa folosirea acestor medicamente. Din aceeasi categorie fac parte si persoanele cu afectiuni cardiace si vasculare( infarct miocardic, accident vascular cerebral, trombembolism, tromboze, tromboflebite), afectiuni hepatice, diabet zaharat dar si cazuri de istoric familial de cancer si boli cardiace si vasculare.

O atentie sporita in consumul de anticonceptionale trebuie sa o manifeste persoanele fumatoare pentru ca nicotina produce vasoconstrictie si astfel favorizeaza afectiunile vasculare.

In cazul femeilor peste 45 de ani se intrerupe administrarea anticonceprionalelor deoarece aceasta este varsta predispusa riscurilor.

Cum alegem tipul de anticonceptionale?

Deseori facem aceasta alegere la recomandarea altor persoane care au folosit un anumit gen de pastile dar pentru ca fiecare femeie este unica va recomand sa luati aceasta decizie in urma sfatului unei persone avizate.

Astfel medicul ginecolog va poate prescrie cel mai bun produs in urma unor investigatii, dar acestea le puteti efectua si la cabinetele de planning familial gratuite din oras. Pentru a putea ajuta medicul sa va indrume inspre cel mai adecvat produs va recomand sa-i furnizati cat mai multe informatii despre voi si despre perioada de ciclu menstrual.

Si pentru ca tehnologia ne permite sa inlocuim calendarul de buzunar cu o varianta imbunatatita, va recomand o aplicatie gratuita pe care o puteti descarca pe orice smartphone pentru monitorizarea cat mai usoara a tuturor datelor importante de mentionat intr-o luna.

Aceasta aplicatie o puteti gasi pe Google Play si App Store pe pictogramele de mai jos.

Available_on_the_App_Store_(black)

images