Cum se transmite acest virus?

Virusul HPV (Human Papilloma Virus) este unul foarte raspandit in randul femeilor in prezent. Acesta este o boala cu transmitere sexuala  prin penetrare cel mai frecvent, dar si prin rapoarte de genul gura – organ genital si mana – organ genital sau prin intermediul obiectelor.

Ce afectiuni produce?

Pana in prezent au fost descoperite peste 100 de tipuri de virus HPV. O treime dintre acestea sunt responsabile de afectiunile tractului anogenital. Aceste afectiuni pot fi condiloame la nivelul regiunii perianale, vulvare, vagin, col, leziuni premaligne la nivelul colului, vaginului si vulvei sau chiar cancer de col, vagin sau vulva.

Cum aflam daca am contactat acest virus?

Cel mai frecvent semnal de alarma este aparitia condiloamelor. Acestea pot fi prezente oriunde in zona genitala, sa ia orice forma sau marime, sa provoace discomfort, durere, sangerare sau sa mentina infectiile genitale.  Un alt semn este aparitia unei leziuni premaligne in urma efectuarii unei examinari PAP. Totusi, in majoritatea cazurilor nu apar manifestari ale infectiei in organism si astfel singura modalitate de depistare a virusului ramane o testare HPV. Aceasta este si singura analiza care poate confirma cu certitudine prezenta virusului in organism si ea este recomandata in urma aparitiei semnalelor de mai sus.

Ce facem daca am contactat acest virus?

Dupa certitudinea infestarii cu virusul HPV urmeaza un tratament personalizat al fiecarei afectiuni in parte si efectuarea controalelor periodice pentru a supraveghea evolutia virusului. In cazul in care s-a confirmat prezenta HPV-ului in organism dar totusi starea de sanatate este una buna si nu exista leziuni sau afectiuni la nivelul aparatului genital singura grija ramane efectuarea controalelor periodice. Exista motive solide sa consideram ca nivelul imunitatii joaca un rol important in manifestarea acestui virus. Astfel se considera ca persoanele cu imunitate ridicata se pot bucura de o viata perfect normala atat timp cat nivelul imunitatii ramane crescut.

Cand ne vaccinam impotriva virusului HPV?

Vaccinurile HPV se efectueaza pentru protectia impotriva cancerului de col si acestea asigura succesul in proportie de 70 %. Totusi raman neacoperite 30% din cancerele de col datorita faptului ca nu s-au descoperit inca vaccinuri pentru toate tulpinile virusului. Vaccinarea poate incepe in cazul fetelor de la varsta de 9 ani. Nu exista dovezi clare asupra vaccinari ulterioare depistarii cu infectie a virusului HPV. Astfel exista motive sa credem ca vaccinarea poate ameliora in unele cazuri aceasta boala dar pana in prezent nu s-a dovedit faptul ca un vaccin ar putea duce la disparitia virusului din organism.