Este o afectiune intalnita la femei in timpul vietii reproductive, ce consta in prezenta tesutului endometrial (adica tesut de la nivelul cavitatii uterului) in afara cavitatii uterine ca exemplu: pe ovare, trompa uterina, ligamentele uterosacrate, colul uterin, peretele vaginal, vulva, perineu, la nivelul intestinelor, la nivelul aparatului urinar, pleuro-pulmonar sau chiar creier.

Desi cauza definitiva a endometriozei, ramane necunoscuta sunt acceptate cateva teorii:

– este o afectiune hormonala, o boala estrogen dependenta, data de numarul crescut de estrogeni; femeile ce prezinta intervale mai scurte intre menstruatii si durata mai lunga a perioadelor menstruale, sunt predispuse menstruatiei retrograde (adica fluxul menstrual care ar trebui sa se exteriorizeze, refueaza spre trompe, ovare, cavitate peritoneala) si au un risc mai mare de a dezvolta endometrioza.

– endometrioza extrapelvina(la nivelul plamanului, creier, vagin, vulva, tesut cutanat) rara, poate fii consecinta diseminarii vasculare sau limfatice a tesutului endometrial. Principalele simptome sunt: -durerea pelvina care poate avea un caracter ciclic (la fiecare menstruatie=dismenoree) sau cronica.

Dismenoreea endometriozica precede menstra cu 24-48 ore si este putin influentata de administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene sau contraceptive orale.

– dureri la contactul sexual (dispareunie), endometrioza afecteaza ligamentele utero-sacrate.

– dureri abdominale si lombare,distensie abdominala,sangerare rectala ciclica (la menstruatie), constipatie in endometrioza intestinala

– durere la urinat, sangerare la urinare (hematurie) in endometrioza tractului urinar

– infertilitate

– endometrioza a fost asociata cu anovulatie, dezvoltare foliculara anormala, insuficienta luteala, sangerare premenstruala redusa, hiperprolactinemie, galactoree (secretie mamelonara).

Endometrioza este o afectiune progresiva, cu o ameliorare a simptomelor dupa o sarcina si o regresie a simptomelor la menopauza. Exista situatii in care endometrioza este prezenta si dupa menopauza, in cazul tumirilor secretante de ovar sau tratament cu estrogeni in perioada menopauzei.

Diagnosticul si tratamentul endometriozei trebuie adaptat in functie de simptomele femeii, severitatea simptomelor, dorinta de a pastra fertilitatea, localizarea leziunilor endometriozice.