După cum știți, în urma examinării ginecologice de rutină, de cele mai multe ori se recoltează examenul PAP. Acesta poate descoperi atât leziuni minore cât și majore de la nivelul colului uterin. Este foarte important să știți că și atunci când rezultatul examenului PAP este  II, nu întodeauna investigațiile se opresc aici. PAP II înseamnă de fapt că celulele de la nivelul colului uterin suferă modificări din cauza unor diverse procese inflamatorii sau datorită tulburărilor de ciclu menstrual. În aceste cazuri , pe lângă tratamentul local recomandat de medicul ginecolog, este nevoie de o investigație mai detaliată și anume vizualizarea cu ajutorul unui microscop special conceput (colposcop) a colului uterin.

Această investigație este de asemenea obligatorie la femeile cu  tulburări de ciclu menstrual, în infecțiile cu HPV ( papiloma virus) și în special la rezultatul PAP III sau mai mare.

Colposcopia se poate efectua atât la femeile active sexual cât și la femeile intrate la menopauză, este nedureroasă și se poate repeta ori de câte ori este necesar întrucât nu are complicații majore.

De asemenea, atunci când se descoperă o leziune la nivelul vulvei, vaginului sau a colului uterin, unde este indicată biopsie, cu ajutorul colposcopiei se poate efectua o biopsiere țintită, cu o mult mai mare acuratețe.

Colposcopia se poate efectua doar de către medicul ginecolog, cu competență în această procedură. Acesta stabilește necesitatea și  momentul cel mai potrivit pentru efectuarea acesteia.