Consulturile in timpul sarcinii trebuie efectuate cu regularitate deoarece au ca scop:
– reducerea complicatiilor pentru mama si fat astfel incat sarcina sa decurga in conditii normale;
-nasterea unui fat sanatos;
-refacerea cat mai rapida a organismului mamei dupa nastere;
– identificarea factorilor de risc a mamei ce pot complica sarcina;
– supravegherea dezvoltarii intrauterine a fatului;
– informarea mamei asupra evolutiei sarcinii (igiena sarcinii, pregatirea pentru nastere, alaptarea, ingrijirile nou-nascutului);
In urma studiilor efectuate s-a constatat ca 1/3 din factorii de risc sunt prezenti inainte de sarcina, 1/3 in timpul sarcinii si 1/3 in timpul nasterii si dupa nastere. Astfel, pentru a evita aceste complicatii un prim control ar trebui efectuat inainte de a ramane gravida.
Acest consult devine obligatoriu la femeile care au afectiuni cronice (boli cardiace , boli renale, diabet zaharat, boli infectioase etc) sau sarcini cu malformatii ale fatului in antecedente. Pentru sarcinile ce decurg fara probleme, specialistii au ajuns la concluzia ca gravidele trebuie sa efectueze o consultatie in primele 3 luni, apoi o consultatie lunar in primele 6 luni, 2 consultatii pe luna in urmatoarele 2 luni si o consultatie saptamanala in luna 9 de sarcina. Pentru sarcinile cu factori de risc programul de consultatii se adapteaza in functie de complexitatea sarcinii.
Fiecare consult este important deoarece aduce informatii esentiale despre starea mamei si a fatului. De exemplu primul consult ar trebui efectuat inainte de 12 saptamani de sarcina pentru a putea constata ca sarcina este fixata in uter, varsta gestationala cand nu se stie ultima menstruatie, prezenta unei sarcini gemelare. In sarcina este obligatorie efectuarea ecografiei la 20-22 saptamani care va permite identificarea eventualelor malformatii fetale si ecografia la 32-34 saptamani care apreciaza dezvoltarea fetala.
Desi majoritatea sarciniilor decurg normal si au ca rezultat nasterea unor copii sanatosi, recomand supravegherea medicala a tuturor gravidelor deoarece foarte adesea gravidele aparent sanatoase dezvolta diverse complicatii pe parcursul sarcinii ce pot fi prevenite inainte sa aiba un efect negativ asupra mamei sau a fatului.