Fibromul uterin este o tumora benigna (adica necancerigena) a uterului, ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterin. In urma studiilor efectuate fibromul este intalnit la 70-80%dintre femei, in special la femeile de varsta reproductiva. Poate aparea sub forma unui singur nodul,dar cel mai frecvent sunt noduli multiplii, de obicei in preajma menopauzei. La femeile care au nascut de mai multe ori (multipare) apare fibromatoza difuza uterina (adica uter marit de volum, cu contur regulat si consistenta dura).

Aceasta afectiune a uterului este influentata de hormonii feminini estrogeni si progesteron. Cele mai multe studii au demonstrat ca fibromul apare la femeiile cu hiperestrogenism (numar crescut al estrogenilor); numarul crescut de estrogeni permite cresterea si persistenta fibromului. Femeile obeze si cele cu sindromul ovarelor micropolichistice au mai multi estrogeni, deci ele au un risc mai mare de face fibrom uterin. Gravidele trebuie sa stie ca fibromul creste in timpul sarcinii si involueaza in perioada de lehuzie. Fumatoarele au un risc mai scazut de a dezvolta fibrom uterin (fumatul determina scaderea estrogenilor), iar femeile care au intrat la menopauza trebuie sa stie ca fibroamele involueaza in aceasta perioada.
Riscul de a dezvolta fibrom uterin este de 2 ori mai mare la femeile care au o ruda de gradul intai afectata. Rolul progesteronului in fibrom este mai putin clarificat, s-au prezentat studii care au raportat atat efecte inhibitoare (adica sub tratament cu progesteron exogen s-a limitat cresterea fibromului) si efecte stimulatoare ale progesteronului asupra fibromului. Simptomatologia fibromului variaza in functie de marimea, numarul si localizarea tumorii uterine. Acesta poate fii: durere pelvina la ciclu si frig, cresterea in volum a abdomenului, durere de spate, dureri la contact sexual, urinat frecvent datorita compresiunii vezicii urinare, constipatie si balonare, infertilitate si avort, sangerare abundenta la ciclu, uneori cu cheaguri, ciclu prelungit, sangerari in afara ciclului, anemie. La multe femei fibromul nu determina manifestari clinice, ci este depistat intamplator la controlul ginecologic de rutina. Nu toate femeile care au uter fibromatos trebuie tratate medicamentos sau chirurgical, ci atitudinea terapeutica se efectueaza in functie de simptomatologie.