Herpesul genital este o inflamatie virala cronica, data de virusul herpes simplex(HSV). Este cea mai frecventa patologie genitala ulcerativa.

Exista doua tipuri de herpes simplex:HSV-1 si HSV-2; leziunile de la nivelul cavitatii bucale sunt date de HSV-1 in majoritatea cazurilor, iar la nivelul organelor genitale leziunile sunt date in majoritatea cazurilor de HSV-2.

Majoritatea femeilor care au trecut printr-o infectie cu HSV-2 nu au fost diagnosticate pentru ca au facut forme usoare sau dificil de recunoscut.

Majoritatea infectiilor cu HSV-2 se transmit pe cale sexuala (virusul poate fi diseminat si de catre femeile asimptomatice). Boala debuteaza dupa un contact sexual cu un partener infectat dupa 3-7 zile de incubatie, astfel la nivelul zonei genitale apar leziuni sub forma de vezicule,apoi aceste vezicule se sparg si apare o ulceratie(rana),care se vindeca sub forma de crusta.

Contagiozitatea este maxima in primele doua faze (vezicule, ulceratie). In aceasta perioada unele femei prezinta arsuri, dureri locale, durere la contact sexual (dispareunie), tegumentul se inroseste (eritem) si uneori daca leziunile se suprainfecteaza apare o secretie vaginala sau sangerare vaginala. Frecvent poate sa apara stare subfebrila, cefalee (dureri de cap), alterarea starii generale. Un rol foarte important in aceasta afectiune il are imunitatea (femeile cu deficit imunitar sunt mai susceptibile la invectie si au un raspuns scazut,necesitand un timp mai lung pentru vindecare).

Femeile gravide care contacteaza infectia in timpul sarcinii, in ultimele saptamani de gestatie, daca culturile sunt pozitive (adica au infectie cu herpes simplex) se indica nastrea prin operatie cezariana. Infectia la nou nascut e deosebit de grava cu o mortalitate crescuta datorita hepatitei si encefalitei virotice.

Femeile cu herpes genital ar trebui sa evite contactul sexual cu parteneri neinfectati in perioada prodromala sau manifestata clinic (prezenta leziunilor).

Daca am contactat infectia cu virusul herpes simplex, trebuie sa stim ca virusul va ramane cantonat in organismul nostru toata viata,i ar manifestarile bolii apar in functie de imunitatea noastra.