1 din 10 femei aflate la vârsta reproductivă se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice (SOP), o afecțiune ginecologică ce influențează menstruația, fertilitatea, nivelul hormonal, greutatea și aspectul tenului.
SOP este o afecțiune care nu trebuie neglijată, iar amânarea diagnosticării și lipsa tratamentului poate avea consecințe periculoase pe termen lung.
Femeile care suferă de SOP, prezintă la nivelul ovarelor multiple chiste, cauzate de o producție în exces a hormonilor androgeni.
Cum poate alimentația să influențeze apariția SOP? Femeile cu SOP au niveluri de insulină ce depășesc valorile normale. Aceasta duce la o producție în exces de hormoni androgeni (testosteron) . O dietă bogată în carbohidrați, cu alimente bogate în amidon, pot duce la apariția rezistenței la insulină și prin urmare scăderea în greutate este mult mai dificil de controlat. Alimentele bogate în fibre, te pot ajuta în schimb să combați rezistența la insulină.

Alimente benefice în SOP
1. Alimente bogate în fibre
– brocoli, conopidă, varză
– verdețurile și salatele, inclusiv cele cu frunze roșii și rucola.
– ardeii verzi și roșii
– fasolea
– migdale, fructr de pădure, cartoful dulce, dovleacul

2. Proteine slabe : tofu, carnea de pui ( fără hormoni) și de pește

3. Alimente ce reduc inflamația : roșiile, spanacul, migdale și nuci, ulei de măsline, afine, căpșuni, pește bogat în acizi grași și omega 3 ( somon/sardine)

Alimente ce trebuie evitate în SOP

A. Alimentele procesate: pâinea albă, brioșe, produse de patiserie, deserturi preparate cu zahăr
B. Cartofii albi
C. Toate produsele din făină / zahăr / gris / pastele din făină albă
D. Sucuri care conțin zahăr sau orice aliment pe care scrie sucroză, sirop de porumb, dextroză
E. Cartofii prăjiți și margarina
F. Carnea roșie și carnea procesată