Endometrioza este o afectiune ginecologica care consta in dezvoltarea endometrului (mucoasa care tapeteaza peretii interni ai uterului) in alte zone ale organismului decat ar trebui sa fie ca de exemplu: la nivelul ovarelor, trompelor, pe peretele abdominal intern, la nivelul intestinului, vezicii urinare, iar uneori poate ajunge pana la nivelul plamanilor, creier. Endometrioza este o afectiune progresiva, ce afecteaza femeile aflate la varsta reproductiva si este a doua cauza de infertilitate.

In mod normal menstruatia este insotita de dureri abdominale inainte de a incepe faza de sangerare si dispare in a doua zi de menstruatie. La femeile care sufera de endometrioza durerea este de cele mai multe ori continua, adica pe toata perioada sangerarii si inclusiv dupa.

Tot in aceasta afectiune durerea poate fi cronica sau ciclica (adica la menstruatie si se numeste dismenoree). Tipic dismenoreea din endometrioza, precede menstra cu 24-48h  si este putin influientata de administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene sau anticonceptionale.

In unele cazuri pe langa durerea care apare la menstruatie (dismenoree), mai apare si durere la contact sexual (dispareunie) datorita afectarii ligamentelor utero-sacrate si a septului rectovaginal. In formele avansate de endometrioza intalnim focare de tesut endometrial la nivelul vezicii urinare si putem avea mictiuni dureroase (durere la urinat), hematurie (urinare cu sange); afectarea intestinului ce se poate manifesta prin constipatie, diaree, defecatie dureroasa.

Endometrioza poate fi diagnosticata in urma consultului ginecologic, analizelor de laborator (efectuarea unor markeri serici ca CA125, IL6,factor de necroza tumorala), ecografia transvaginala, CT, RMN. Laparoscopia este principalul mijloc de diagnosticare a endometriozei si una din conduita terapeutica.