Examenul Papanicolau este o investigatie prin care se detecteaza celulele anormale de la nivelul colului uterin. Este o metoda nedureroasa si este foarte important sa se efectueze de rutina pentru a depista afectiunile de la nivelul colului uterin (infectii la nivelul colului si vaginului, asa numita „rana” pe col si cancerul de col uterin).

Vizita la medicul ginecolog pentru efectuarea testului PAP trebuie programata astfel incat sa fie evitata perioada menstruatiei.

Pacientele ar trebui sa evite: spalaturile vaginale, folosirea tampoanelor interne, cremele contraceptive, contactul sexual si tratamentul cu ovule vaginale cu minim 24-48 ore inainte de recoltarea probei.

Controlul la medicul ginecolog nu ar trebui amanat in cazul aparitiei sangerarii vaginale sau a secretiilor vaginale anormale; acestea pot duce la afectiuni ginecologice grave cum ar fi cancerul de col uterin sau a altor zone genitale.

Cancerul de col uterin poate fi prezent fara sa ai nici un simptom. Testul este indicat la fetele ce au inceput viata sexuala, la femeia adulta precum si femeile ce au intrat la menopauza.

Testul PAP este obligatoriu cand apar sangerari intre menstruatii, sangerari sau scurgeri anormale si sangerari in menopauza.