Cancerul de San in Romania

In anii ’60 in Romania rata mortalitatii datorata cancerului de san era de 11,2 la 100 000 de femei. Aceasta cifra creste considerabil de la un an la altul si astfel in 2008 a ajuns la 27,51 la 100 000 de femei. In prezent in tara noastra sunt descoperite peste 10 000 de cazuri anual. Potrivit datelor furnizate de catre Institutului Național de Statistică, aproximativ 90% dintre femei descopera aceasta afectiune atunci cand ea deja este intr-un stadiu avansat. Desi majoritatea cazurilor sunt depistate la femei de peste 40 de ani se observa o crestere considerabila a acestei afectiuni la femeile sub 40 de ani.

Despistarea Precoce

Prima indatorire a femeilor de peste 20 de ani este Autoexaminarea lunara. Aceasta presupune inspectia sanilor pentru a observa daca exista o asimetrie, modificarea conturului, a culorii (tegumentului), rectractia mamelonara, tumefierea, aspectul de coaja de portocala sau aparitia unei cruste mamelonare. Urmeaza palparea sanilor care se realizeaza in toate cele patru cadrane ale sanului. Prin aceasta se urmareste daca exista aparitia unor nodului. Ultimul pas este exprimarea mamelonului prin care se urmareste daca apar scurgeri mamelonare. Este foarte important ca autoexaminarea sa fie efectuata in prima saptamana dupa menstruatie.

La femeile de peste 35 de ani se recomanda anual examenul clinic sistematic al sanului de catre ginecolog. Acesta de obicei face parte din consultul ginecologic. Cu toate acestea daca in cadrul autoexaminarii se observa o modificare este important sa cereti ginecologului examenul clinic in cadrul consultului ginecologic indiferent de varsta pe care o aveti.

Pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani se recomanda efectuarea primei mamografii. Dupa varsta de 40 de ani mamografia este recomandat sa se repete anual sau la doi ani in functie de factorii de risc. In cazul femeilor de peste 50 de ani mamografia se efectueaza anual. La fel ca si in cazul examenului clinic daca se observa modificari se recomanda realizarea unei mamografii indiferent de varsta. Mamografia face parte din examenul paraclinic sau imagistic. Tot in cadrul acestui examen poate fi recomandata ecografia sanului pentru determinarea tipului de formatiune tumorala. Desi mamografia este un examen cu o acuratete ridicata acesta are succes in 90% din cazuri.

Pentru femeile cu sani densi cea mai mare acuratete o poate avea un examen RMN. Aceasta investigatie nu este prima pe lista recomandarilor datorita costurilor usor ridicate precum si a pregatirii speciale. Un ultim pas in cazul depistarii unor formatiuni tumorale este biopsia ghidata sub ecograf sau RMN.

Factorii de Risc ai Cancerului Mamar

Unul dintre cei mai frecventi factori de risc este influenta hormonala, iar femeile care au menstruatie la varste fragede, menopauza la varsta inaintata, femeile care nu au copii sau au primul copil la varsta inaintata si cele care utilizeaza anticonceptionale trebuie sa acorde o atentie sporita starii lor de sanatate.

Un alt factor important este cel genetic. In cazul femeilor care au rude de gradul I bolnave de cancer de san, riscul aparitiei in familie este de doua pana la trei ori mai mare.

De asemenea femeile ce sufera de hipotiroidism trebuie sa urmareasca indeaproape starea sanatatii sanilor. Obezitatea, tesutul adipos al glandei mamare abundente, alimentatia bogata in grasimi, consumul de alcool, traumatismele repetate mamare, expunerea prelungita si repetata la soare dar si antecedentele personale patologice mamare benigne ( chisturi sau noduli) pot fi factori importanti in dezvoltarea cancerului mamar.

Depistarea timpurie a cancerului de san poate ajuta femeia sa duca o viata normala. Cancerul mamar desi este o afectiune grava, nu este una letala daca este depistata in timp util. Impactul psihologic asupra femeilor diagnosticate cu aceasta maladie este foarte mare si poate afecta pe langa sanatate si starea generala precum si respectul de sine. Tocmai din aceasta cauza in Romania a fost implementat programul de reconstructie mamara in urma afectiunilor oncologice. Puteti afla mai multe despre acest program vizitand urmatorul link din cadrul site-ului cnas. ( Programul de reconstructie mamara)

Dragi prietene amintiti-va ca este mai usor sa prevenim decat sa tratam iar la o saptamana dupa urmatoarea menstruatie amintiti-va sa va efectuati examinarea sanului.