Dragi prietene, am ales sa discutam astazi despre un subiect sensibil si anume cuplu steril. In medicina poate fi considerat un cuplu steril cel care intretine relatii sexuale timp de un an fara metode de contraceptie si totusi nu reuseste sa aduca pe lume un copil.

Printre factorii sterilitatii se numara: bolile cu transmitere sexuala, debutul precoce al vietii sexuale, parteneri multipli si avorturile. In cazul unui cuplu steril este importanta participarea amandurora la discutia cu ginecologul. De asemenea este important sa intelegem ca responsabilitatea sterilitatii nu este in exclusivitate a femeii.

Se recomanda ca investigatiile unui cuplu aparent steril sa inceapa cu analizele barbatului pentru ca acestea reprezinta intre 30% si 40 % din cauzele situatiei. Tocmai sterilitatea la barbati este tema acestui articol.

O prima discutie cu barbatul ar trata aspectele medicale ale acestuia pe parcursul existentei, ar include informatii despre defectele de migrare a testicolelor, interventii chirurgicale aparute pe canalul inghinal, pubertate anormala, traumatisme in antecedente, antecedente de infectii genitale si urinare, TBC, virusul urlian ( oreon ), consumul de tutun sau alcool.

In urma acestei discutii in prealabil, urmeaza recomandarea unui set de analize ce incepe in mod obligatoriu cu spermograma si in functie de rezultatele acesteia se poate continua cu: spermocultura, examenul bacteriologic uretrtal, dozari hormonale, examenul Doppler al bursei scrotale( varicocel ), glicemie in caz de diabet, anticorpi antispermatozoizi si rar se poate recomanda biopsie testiculara.

Anticorpii antispermatozoizi este o analiza foarte importanta care insa nu a ajuns sa se bucure de notorietate in solicitarile clinicienilor. Prin aceasta analiza se descopera acei anticorpi indreptati impotriva spermatozoizilor formati de-alungul timpului din diverse afectiuni sau traumatisme. Exista statistici care arata ca 30% dintre pacientii cu infertilitate masculina sunt purtatori de anticorpi antispermstozoizi.

Spermograma nu este o analiza completa care poate depista toate aceste cauze ale sterilitatii la barbati si astfel exista necesitatea efectuarii analizei de anticopri antispermatozoizi. In caz contrar se poate exclude posibilitatea sterilitatii masculine si implicit se poate continua investigatia cuplului cu factorii sterilitatii feminine. In acest fel “problema” poate ramane in continuare un mister.

Cauzele ce afecteaza fertilitatea la barbati sunt multiple si printre ele se numara: cauze endocrine, defecte izolate ale spermatogenezei, obstructii ale canalelor seminale congenitale sau dobandite, prostatite, cauze imune, dereglari cromozomiale, boli sistemice sau cauze idiopatice.

In cazul in care se descopera o cauza a sterilitatii masculine exista posibilitatea de adopta o atitudine terapeutica impreuna cu medicul urolog.